PLAZA BULEVAR LOS MANGOS

Comunidad Los Mangos de la Florida III,
Valencia, Venezuela.

PROJECT FICHE

Community: Los Mangos de la Florida
Architects: PICO. Venezuela
Design Team: Adolfo Otero
Architects: 439 estudio. Venezuela
Design Team: Rafael Suarez
Architects: Al Borde. Ecuador
Design Team: David Barragán, Maryangel Mesa
Espacios de Paz, 2014.
@picocolectivo
www.picocolectivo.org.ve
www.439estudio.tumblr.com
www.albordearq.com
Organizing: Comisión Presidencial por la Paz y la Vida
Institutions: Construpatria, Fundación MUSARQ, Gran Misión Saber y Trabajo, Inparques, Frente Francisco de Miranda, Movimiento por la Paz y la Vida, PDVSA La Estancia.
Photography: José Alberto Bastidas

SYNOPSYS

Within a state that has created multiple institutions for empowering the people, the challenge consists on coordinating the strength of these governmental structures in favor of the project. If “Construpatria” has structural steel and there’s a communal owned Blacksmith shop in which people from around the place have been capacitated by the Misión Saber y Trabajo (a government plan that literally means: “Knowledge and Work Mission”), the logic thing to do is build most of the project in steel.
A modular structure is designed so it multiplies and adapts to the space, generating a roofed area of 200 m2. The square-boulevard’s surface is built with concrete. What can’t be solved with state provided material resources, it’s done with recycled material from the community. To build with what already exists.
The assigned lot for the project is located at the entrance of the community, so the intervention bears an important symbolic responsibility. The road is elevated to the sidewalk level: cars are displaced and public space is won over for the pedestrian. The urban furniture, the playground and color invade every aspect of it, a light roof is built for a flexible programme, the intervention area is illuminated and a safe place is generated. The “slum” is now giving a warm welcoming.
Architecture is only the visible part of the project. The “Espacio de Paz” (Space for Peace) in Los Mangos is an exercise of joining forces between the community, state agents and architects who are looking to build processes rather than buildings. The ultimate purpose of the project is to promote the self-building capabilities of the community.

SINOPSIS

En un estado que ha creado múltiples instituciones para buscar transferir el poder al pueblo, el reto consiste en coordinar las fortalezas de estas estructuras gubernamentales en favor del proyecto. Sí Construpatria dispone de acero estructural y en el barrio existe una Herrería de Propiedad Social en la cual trabaja la gente del lugar que ha sido capacitada por la Misión Saber y Trabajo, lo lógico es construir el proyecto mayoritariamente en acero.
Se diseña una estructura modular que se multiplica y se adapta en el espacio, generando un área cubierta de 200m2. La superficie de la plaza – boulevard se construye con hormigón vaciado. Lo que no se resuelve con recursos materiales del estado, se lo hace con material reciclado de la zona, con lo que hay.
El terreno asignado para el proyecto se encuentra en la entrada al barrio, la intervención busca tener una importante carga simbólica. La calzada se eleva al nivel de la acera; los autos se desplazan y se gana espacio público para el peatón; el mobiliario urbano, los juegos infantiles y el color invaden todo; se construye una cubierta de programa flexible; se ilumina el área de intervención y se genera un punto seguro. El barrio ahora da la bienvenida.
La arquitectura es sólo la parte visible del proceso, El Espacio de Paz en Los Mangos es un ejercicio de sumar fuerzas entre un barrio, actores estatales, y unos arquitectos que buscan construir procesos más que edificios. El fin último del proyecto es potenciar la autoconstrucción de la comunidad.


See Pico
See 439 Estudio